دانستنی های خودرو

نحوۀ عملکرد کولر خودرو

خرابی کولر خودرو
به این صفحه امتیاز دهید post

خرابی کولر خودرونحوۀ عملکرد کولر خودرو

در این قسمت می خواهیم شما را با سیستم کولر ماشین و نحوۀ عملکرد آن آشنا سازیم. نقش کولر و بطور کلی سیستمهای سرمایشی و گرمایشی خودرو از اهمیت بالایی برخوردار می باشد که می تواند سبب ایجاد رقابتی میان خودروها بشود. در ادامه به بررسی این سیستم خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

 

نحوۀ عملکرد کولر خودرو

بطور کلی اصول اولیۀ سیستم‌های سرمایشی حدوداً میزان برابری داشته و با گردش یک مایع میان منبع سرد و گرم،  حرارت تبادل می شود و سبب خنک‌کاری خواهد شد. عملکرد کولر خودرو به این شکل است که گاز ابتدا در کمپرسور که قوۀ خود را از طریق تسمه دینام و از موتور ماشین می گیرد، فشرده و با فشار زیاد به کندانسور منتقل می شود. گاز  گرمای خود را از دست داده و در کندانسور تبدیل به سیال می شود و سپس بعد از عبور از لوله که به آن شیر انبساط هم می گویند، به سبب کم شدن فشار، حالتی دوفازی پیدا می کند.

بعد از آن این ماده به اواپراتور منتقل می شود. سپس با ورود به اواپراتور، این سیال گرمای لوله‌ها را می گیرد و مجدداٌ به گاز تبدیل خواهد شد. اکنون نوبت فن می باشد که وارد عمل شود و محیط درون کابین را به سوی این لوله‌ها منتقل نماید و سپس این هوا دوباره وارد کابین می شود و در نتیجه گرمای سوزان تابستان را احساس نمی کنید.

کولر خودرو از چه قطعاتی تشکیل شده است ؟

همانطور که گفتیم کمپرسور نقش ایجاد تراکم گاز خنک‌کننده را دارد و نیروی مورد نیاز برای این کار نیز به وسیلۀ تسمه دینام از موتور فراهم می شود.

خرابی کمپرسور کولر خودرو

دلایل خرابی کمپرسور کولر خودرو موارد متعددی می باشند که به مواردی از آن اشاره خواهیم کرد:

  • فرسودگی باطری خودرو
  • ترموستات خراب باشد.
  • وجود فاصله میان کلاچ و پولی
  • خرابی رله کمپرسور

معمولاً خرابی باطری خودرو شایع‌ترین دلیل خرابی کمپرسور کولر خودروها می باشد.

کندانسور

یکی از مهم‌ترین بخش‌های کولر خودرو کندانسور می‌باشد؛ نقش کندانسور مشابه رادیاتور می باشد و گاز واردشده به آن، گرما را از دست داده و میعان می‎‌‌شود. مایع خروجی کندانسور، با نگرش به حرارت پایینی که دارد، نقش خنک‌کاری را دارد.

شیر انبساط

مقدار گاز ورودی از کندانسور به اواپراتور، بوسیلۀ شیر انبساط معین و کنترل می شود و از طرفی دیگر، کم شدن فشار نیز در این قسمت اتفاق خواهد افتاد. به معنایی دیگر، شیر انبساط ایجاد کنندۀ تعادل بار گرمایی و مقدار خنک‌کنندگی اواپراتور می باشد. 

نشانه های خرابی شیر انبساط 

  1. صدای بیش از حد

چنانچه سر و صدای کولر خیلی زیاد باشد، می‌توان آن را یکی از دلایل خرابی شیر انبساط بر شمرد. اما اگر صدای کولر بیش از اندازه باشد، کولر خودرو را به تعمیرکار نشان دهید.

  1. کار کردن پیوسته کولر خودرو 

اگر کولر ماشین به‌طور پیوسته کار کند، می توان این را نیز از نشانه های خرابی شیر انبساط کولر خودرو محسوب کرد. کار بیش از اندازه و پیوسته کولر ماشین سبب خواهد شد دستگاه تشخیص حرارت بطور صحیح کار نکند.

خشک‌ کننده

میان اواپراتور و کندانسور کولر تجهیزی وجود دارد که به خشک‌کننده معروف است، از طریق یک مادۀ شیمیایی رطوبت را به خود می گیرد. این ماده شیمیایی بسیار مهم می باشد. زیرا اگر آب وجود داشته باشد، بلورهای یخ بوجود آمده و در نهایت سیستم تهویه کار نکرده و آسیب خواهد دید.

اواپراتور یا تبخیرکننده

همانگونه که از نام این قطعه معلوم است، تبخیر آب در این بخش رخ می دهد و دمای گرمای کابین، دریافت خواهد شد تا سیستم کولر عملکرد خوبی از خود نشان دهد.

فن کولر

فن کولر نقش گردش هوا را عهده دار بوده و با گردش هوا، خنکی را برایتان بوجود خواهد آورد.

سایر مقالات امداد خودرو را از اینجا دنبال کنید.

شارژ کولر ماشین

گاز استفاده شده در کولر خودرو از نوع R134 می باشد و بعد از گذشت مدتی میزان آن کم می شود و در حقیقت هنگامی که از شارژ کولر می گوییم؛ همان پر نمودن مخزن ماده خنک‌کننده می باشد. شارژ کولر بطور معمول هر دو سال انجام می شود و با توجه به این که موارد دیگری هم در بازار وجود دارند، مطمئن شوید که کولر خودرو، با همان گاز پر می‌شود؛ زیرا تلفیق دو گاز مختلف می‌تواند باعث کاهش کارایی کولر بشود. توجه داشته باشید که فعال کردن کولر با مقدار کم گار قادر است تا کمپرسور را دچار آسیب دیدگی کند. 

نشانه های خرابی کولر خودرو

یکی از بارزترین دلایل خرابی این سیستم،خنک نکردن ماشین می باشد که فهمیدن آن کار آسانی می باشد. به علاوه اگر کولر خودرو فعال نباشد و یا در هر مرتبه فعال نمودن کولر، صدایی غیرمعمول از موتور خودرو به گوشتان برسد؛ از دیگر علائم خرابی کولر بشمار می رود. در صورت دیدن این علائم، سریع کولر را خاموش کنید و در فرصت اول به مکانیک مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *