ترمز دستی خودرو
اطلاع از ساختار و چگونگی توقف خودروها یکی از مهمترین موضوعاتی می باشد که هنگام استفاده از آنها باید به آن توجه داشته باشیم. به علاوه ترمز و توقف، از دیگر موارد مهمی می باشد که در هر وسیلۀ محرک باید رعایت گردد. ترمز دستی یکی از اساسی ترین اجزا و موارد در نگهداری و ایمنی خودرو می باشد که توان و مکانیزم کافی را جهت ثابت نگهداشتن خودرو، هنگامی که توقف دارد، ایجاد می کند. در خودروهای عادی، ترمز دستی از طریق یک اهرم و در خودروهای مدرن تر بوسیلۀ یک دکمه فعال خواهد شد. در ادامه به انواع ترمزدستی و البته مزایا و معایب آن خواهیم پرداخت.
ترمز دستی
همانطور که پیشتر گفتیم، ترمز دستی، سیستمی ایمنی می باشد که برای متوقف کردن خودرو در سطوح شیب دار بکار می رود. تقریبا بطور مجزا از سیستم ترمز معمولی خودرو کار می کند، رانندگان با استفاده از ترمز دستی، سبب متوقف نمودن خودرو، پس از توقف کامل خواهند شد. همچنین به ترمز دستی، ترمز پارک نیز می گویند و این عنوان به علت استفاده در زمانی می باشد که خودرو را پارک می کنید و جهت حرکت نکردن خودرو از ترمز دستی را می کشید. ترمز دستی یکی از اساسی ترین سیستمهای فنی خودرو می باشد و سالم بودن کابل ترمز دستی، ممانعت از ایراد قطعات ترمز دستی اهمیت بالایی دارد.
لازم به ذکر است که ترمز دستی نسبت به ترمز معمولی قدرت کمتری داشته و در اکثر مواقع، کارایی ترمز دستی، جهت متوقف کردن ماشین در شیبها و کاهش سرعت در مواقع ضروری می باشد. همچنین توجه به علائم ترمز بریدن اهمیت بالایی دارد. چنانچه چنین اتفاقی افتاد، باید ترمز دستی را کمکم بالا بیاورید و باعث کاهش سرعت خودرو بشوید.
انواع ترمز دستی
در ابتدا ترمزدستی ها اکثراً به صورت اهرمی و پدالی در خودروها وجود داشتند. ولی امروزه شکل جدیدی پیدا کرده و غیر از تغییرات در ظاهر، نوع عملکرد آنها نیز تغییر کرده است. امروزه با توجه به چگونگی عملکرد، ترمزدستی ها دارای 2 نوع اصلی می باشند :
- ترمز دستیهای مکانیکی یا اهرمی
- ترمز دستیهای الکترونیکی یا دکمهای
هر یک از انواع ترمزدستیها، دارای مزایا و معایبی هستند که جلوتر به هر کدام اشاره خواهیم داشت.
مزایا و معایب ترمزدستی مکانیکی
معایب:
- برای استاده از آن حتماً باید از نیروی انسانی استفاده شود.
- استهلاک زیاد لنت خودرو
مزایا:
- نسبت به مدل های اتوماتیک هزینه کمتری دارند.
- تعمیر آنها راحت تر انجام می گیرد.
- ارزانتر بودن قطعات مربوط
مزایا و معایب ترمزدستیهای الکترونیکی
معایب:
- قطعات آن هزینۀ بالاتری دارد.
- تولید این نوع ترمزدستی ها نیز هزینه های بیشتری را شامل می شود.
- تعمیرات آنها نیز دشوارتر خواهد بود.
- سبب استهلاک بالاتر لنت خودرو می شود.
مزایا:
- درصد اطمینان بالاتر
- فضای کمتری را به خود اختصاص می دهد.
- آسان بودن در فعال کردن آن
- غیر فعال شدن اتوماتیک ترمزدستی
عملکرد ترمزدستی
در اکثر خودروها، ترمزدستی فقط 2 چرخ از 4 چرخ خودرو را دچار خواهد کرد، زیرا اکثر خودروها، این سیستم فقط در چرخهای عقب به کار گرفته شده اند.. زمانی که اهرم ترمزدستی بالا می آید، کابل راستی که به اهرم فعال کننده نیز اتصال دارد، کشیده خواهد شد. با کشیدن کابل، قطعه T شکل که به آن متصل می باشد، با انجام حرکتی لولایی و کابل های متصل به چرخهای عقب به حرکت درمیآیند. همچنین نوع دیگر این قطعه، عملکرد آن به این صورت می باشد که کابل های ترمزدستی را می کشیم و در نهایت چرخ ها را درگیر می کند.
مقالات پیشنهادی : موتور برقی خودرو ــ خرابی سیستم هیدرولیک
خرابی ترمزدستی
جهت حصول اطمینان از سلامت و ممانعت از پارگی کابل ترمزدستی، باید چند وقت یکبار آن را مورد بررسی قرار دهید و همچنین دلایل خرابی کابل ترمزدستی را پیدا کنید. چنانچه ترمزدستی به درستی کشیده نشود، از دلایل خرابی این سیستم می باشد. دیگر موارد خرابی ترمزدستی، می تواند به دلایل زیر باشد :
- در صورت که پس از عمل کردن به شکل اولیه خود برنگردد.
- هنگامی که عملکرد درستی نداشته باشد.
- هنگام استفاده از ترمز و یا اهرم ترمزدستی متوجه هیچ گونه مقاومتی نشوید.
رگلاژ ترمزدستی
رگلاژ ترمزدستی، امری پیچیده می باشد و کوچکترین اشتباه در هنگام انجام آن، سبب آسیب دیدگی ترمزدستی و همچنین دیگر قطعات میشود. بنابراین پیشنهاد می کنیم تا بررسی ترمزدستی و رگلاژ کردن آن در توسط نمایندگی ها صورت گیرد.